Vijf horecazaken buiten Haags centrum mogen ook 's nachts open

Jongeren met drank
Jongeren met drank © ANP
DEN HAAG - Vijf horecazaken buiten het centrum van Den Haag mogen van de gemeente ook een nachtvergunning aanvragen. Dat meldt de gemeente Den Haag. Het gaat om vijf extra vergunningen boven op de bestaande zaken die al in de nacht open mogen blijven. Welke zaken dat worden is nog niet bekend, ondernemers kunnen zich aanmelden.
De nieuwe nachtontheffing is alleen voor grote horecazaken buiten de uitgaanskernen en geldt voor horecazaken die groter zijn dan 1.000 m2. Ze kunnen met een nachtontheffing in de nachten van donderdag op vrijdag, vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag tot 06.00 uur open blijven. Het gaat volgens de gemeente om horecazaken en niet om andere grote gebouwen zoals sporthallen. De nachtontheffing geldt niet voor strandtenten.
De uitgaanskernen van Den Haag zijn het Plein, de Grote Markt, het Buitenhof, een deel van het Spui en de boulevard Scheveningen. In die uitgaansgebieden gelden vrije openingstijden. Daarnaast hebben ongeveer veertig horecazaken een nachtontheffing, veelal vanuit historische gronden.

Horecazaken kunnen zich aanmelden

In het coalitieakkoord staat dat ruim baan wordt gegeven aan de horeca. Met deze vijf extra
nachtontheffingen wordt hierin volgens de gemeente een eerste stap gezet. De eerste vijf aanvragen die voldoen aan alle eisen, zoals volledigheid van de aanvraag en veiligheidseisen kunnen een nachtontheffing krijgen voor een periode van tien jaar. Als er aanvragen binnenkomen nadat deze vijf nachtontheffingen zijn afgegeven, dan worden die geweigerd.