Na jaren van gebakkelei: geen straffen opgelegd in zwanendriftzaak

Een zwaan op een nest | Foto ter illustratie: Omroep West
Een zwaan op een nest | Foto ter illustratie: Omroep West
STOLWIJK - De rechtbank in Den Haag heeft geen straffen opgelegd in een conflict tussen de Stolwijkse dierenactiviste Saskia van Rooy, een zwanendrifter uit Nieuwerbrug aan den Rijn en twee vrouwelijke familieleden. De kwestie speelde al in 2013, toen het tot een schermutseling kwam tussen de drie vrouwen. Beelden daarvan verschenen op televisie en leidden tot veel publieke ophef. Het regende aangiftes over en weer.
Van Rooy, van huis uit dierenarts, deed onderzoek naar het zwanendriften, waarbij de vleugels van zwanen deels worden afgeknipt zodat ze niet meer weg kunnen vliegen. Inmiddels is er een verbod op. Ze legde de activiteiten op beeld vast.
In december 2013 werd zij tijdens het filmen gehinderd door Astrid V. en Anne O., familie van zwanendrifter Bep O. Van Rooy legde de confrontatie vast op film en de rechtbank is vooral daarvan uitgegaan en van de verklaring van een getuige. De rechtbank sprak zowel Van Rooy als een van de vrouwen vrij van mishandeling van elkaar. Alleen Anne O. werd schuldig verklaard, maar de rechter legde haar geen straf op. De rechtszaak heeft te lang geduurd en zij kreeg veel negatieve aandacht in de media, aldus de rechter.

Stalking

Daarnaast deed zwanendrifter Bep O. aangifte tegen Van Rooy vanwege stalking in 2014. De aanklager had 120 uur voorwaardelijke taakstraf geëist. Maar de rechter sprak haar vrij van deze belaging. Mogelijk heeft zij de grenzen van het betamelijke overschreden, maar het ging om vasthoudend onderzoek, net zoals journalisten soms doen, vindt de rechtbank. En ook al heeft O. haar gedrag als hinderlijk ervaren, de rechtbank vindt dat haar hier geen strafrechtelijk verwijt valt te maken.
Het was Van Rooy te doen om de wilde knobbelzwanen en niet om O. zelf, stelt de rechtbank. De activiste speelde de opnamen door aan de opsporingsdiensten.