Bewaking Haags weeshuis op Sri Lanka verscherpt na aanslagen

Kinderen voor weeshuis in Koggala in 2005
Kinderen voor weeshuis in Koggala in 2005 © ANP
DEN HAAG - Bij het weeshuis van de Haagse stichting Weeshuis Sri Lanka is de bewaking verdubbeld na de aanslagen. Dat zegt Marja van Leeuwen van de stichting tegen Omroep West. Er zijn op dit moment geen Nederlanders van de stichting op Sri Lanka. Medewerkers zijn extra alert. Tweede Paasdag zou er een lunch zijn die aangeboden wordt door een Nederlands echtpaar, maar onbekend is of die door zal gaan.
Marja van Leeuwen heeft zondag al vele malen telefonisch contact gehad met vrijwilligers van het weeshuis. Ze noemt de aanslagen dramatisch voor het land. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de toeristische industrie. De eerste chartervluchten zijn volgens haar dit jaar na een lange stop weer uitgevoerd.
Het weeshuis heeft volgens Marja van Leeuwen niets te vrezen van de aanslagen, want die concentreren zich op de hoofdstad Colombo en het weeshuis is in het zuiden van het eiland.  De verdubbeling van de bewaking is volgens haar uit voorzorg.

'Aanslagen gecoördineerd'

Bij zeker acht aanslagen zijn 207 doden gevallen. 450 mensen raakten gewond door gelijktijdige explosies in kerken en luxe hotels. De Srilankaanse regering gaat ervan uit dat de aanslagen gecoördineerd waren. Maandag en dinsdag zijn tot vrije dag uitgeroepen. De autoriteiten hebben de belangrijkste social media geblokkeerd.