Verdachte fatale steekpartij Haagse Weimarstraat: 'Ik moest mezelf verdedigen'

Richenol de W. | Tekening: Theresa Hartgers
Richenol de W. | Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Richenol de W. (27) zegt dat hij afgelopen januari uit noodweer handelde bij de steekpartij waarbij de 25-jarige Björn om het leven kwam. Die werd in zijn bovenlichaam gestoken in de Weimarstraat in Den Haag en overleed aan zijn verwondingen. Dat bleek dinsdag tijdens een eerste voorbereidende zitting. Het Openbaar Ministerie vervolgt De W. voor doodslag.
Volgens de advocaat van De W., Rosalie Rijkhoff, kwam hij die avond toevallig een groep tegen die hem eerder met de dood had bedreigd. Rijkhoff vertelde dat De W. ieder contact wilde vermijden, maar dat de groep hem die avond had achtervolgd en ingesloten. Het was het gevolg van 'iets dat lang heeft gespeeld'. Maar wat dan precies, dat blijft onduidelijk.
Ook het Openbaar Ministerie (OM) kan niet meer details geven. Het OM denkt dat de aanleiding voor de steekpartij 'een onderliggend langlopend conflict in relationele sfeer' was. Justitie heeft geen aanwijzingen dat de groep De W. opzocht die avond. Een woordvoerder spreekt van 'een toevallig treffen'.

Camerabeelden

Op camerabeelden die Omroep West bekeek is te zien dat een groep een persoon achtervolgt. Die persoon stopt op een gegeven moment en maakt een stekende beweging. Volgens zijn advocaat had De W. geen mes op zak en probeerde hij af te weren.
Zij impliceerde dat de verdachte pas een mes in handen kreeg nadat hij het van straat raapte. Iemand van de groep zou het hebben laten vallen. Op dat mes is DNA gevonden. Omdat er DNA-sporen van meerdere mensen op zitten, wordt het mes verder onderzocht.

Andere verklaring

De officier van justitie denkt dat de zaak anders in elkaar zit. De W. zou een heel ander verhaal vertellen dan de beelden laten zien.
Vrienden en familie van het slachtoffer hadden volgens de advocaat verklaard dat het niet ging om een mes maar om een sleutelbos. Volgens de advocate klopt dat niet. Zij stemden hun verklaringen op elkaar af, zegt ze. De zitting werd bijgewoond door familie en vrienden van het slachtoffer. Een van hen vertelde: 'Hij stierf in mijn armen.'

Samen met zijn moeder

Na de steekpartij ging De W., die samen was met zijn moeder, bij een Chinees restaurant naar binnen. Daar werd hij aangehouden en hebben hij en zijn moeder apart van elkaar 'uitgebreid verklaard'. Ook de moeder van De W. zou gezegd hebben dat haar zoon geen mes bij zich had.
Rijkhoff wilde de zitting achter gesloten deuren voorzetten. De raadsvrouw wilde onderzoekswensen indienen die betrekking hadden op 'mensen die aanwezig zijn in de zaal'. De rechtbank wees dat verzoek af omdat het niet voldoende werd onderbouwd.

De W. blijft vast

De volgende zitting staat gepland voor 8 juli. Tot die tijd blijft De W. in de cel. 'Op dit moment zijn de ernstige bezwaren onverkort aanwezig, en wegen de persoonlijke omstandigheden daar niet tegenop', zei de rechter.
De steekpartij was voor burgemeester Krikke een van de aanleidingen om voor een half jaar camera's op te hangen.
LEES OOK: