Haagse oplichter zes jaar naar gevangenis voor oplichting en witwassen

© Omroep West /Pieter Kuipers
DEN HAAG - Een Haagse handelaar in onroerend goed is dinsdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor een indrukwekkend rijtje overtredingen: hypotheekfraude, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting.
Naast dat de man de komende tijd in de gevangenis zal doorbrengen, heeft het Haagse gerechtshof diverse tegoeden op bankrekeningen en woningen verbeurdverklaard. Daarbij gaat het om miljoenen euro's. De rekeningen en woningen stonden op naam van andere personen, maar waren eigenlijk van de verdachte.
De man lichtte verscheidene banken op door de naam van iemand anders te gebruiken. De banken verstrekten hoge hypotheken die de verdachte incasseerde op basis van valse werkgeversverklaringen en salarisstroken. Vervolgens werden de maandlasten van de woningen waar de hypotheek voor was niet betaald, omdat de koper in wiens naam de verdachte handelde dacht dat de verdachte hiervoor zou zorgen.

Hoge restschuld

Daarop werden de woningen vaak executoriaal verkocht. Hierbij kocht de man de woningen soms voor een lage prijs terug. De kopers, vaak onmondige, laag opgeleide mensen, bleven dan met een hoge restschuld zitten en de bank met een oninbare vordering.
Ook heeft de man een vervalste schuldbekentenis opgemaakt. Daarmee legde hij beslag op een woning en probeerde hij een groot geldbedrag binnen te halen. Dankzij de alertheid van het slachtoffer is hem dat niet gelukt.

Rechtbanken opgelicht

Alsof dat nog niet genoeg was, heeft hij daarnaast de rechtbanken in Rotterdam en Assen opgelicht of een poging daartoe gedaan. Hij brachte valse stukken in over een civiele procedure of gaf de rechtbank onder een andere naam een valse voorstelling van zaken.