300 betogers op de been voor erkenning Armeense genocide

Betoging op het Plein tijdens een demonstratie voor erkenning van de Armeense genocide.
Betoging op het Plein tijdens een demonstratie voor erkenning van de Armeense genocide. © ANP
DEN HAAG - Ruim driehonderd betogers zijn dinsdag op initiatief van de Samenwerkende Armeense Organisaties (SAO) in Den Haag bijeengekomen om te pleiten voor de erkenning van de Armeense genocide 104 jaar geleden. Dat meldt de organisatie.
De bijeenkomst begon rond het middaguur op het Plein. Daar hielden enkele Kamerleden, onder wie Zihni Özdil (Groenlinks), een toespraak. Daarna werd aan het ministerie van Algemene Zaken een petitie aangeboden, waarin de regering wordt opgeroepen de massamoord op de Armeniërs als volkerenmoord te erkennen.
Vervolgens trok de stoet naar het Malieveld. Daar volgde een protest tegen de ontkenning door Ankara van de georganiseerde volkerenmoord op de Armeniërs door het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije. Bij de Turkse Ambassade deden de betogers vervolgens een petitie in de brievenbus.

Jongeren leggen gezamenlijk een krans

Woensdag volgt op begraafplaats de Boskamp in Assen vanaf 12.30 uur een herdenking van de genocide. Jongeren van Armeense, Turkse en Koerdische afkomst leggen gezamenlijk een krans. Ook zijn er toespraken.
De Armeense genocide vond plaats in 1915 en 1916. De Ottomaans-Turkse autoriteiten vervolgden en vermoordden tussen de 800.000 en 1 miljoen Armeniërs.