Nieuw treinstation in de buurt? ProRail investeert in nieuwe stations

REGIO - De komende tien jaar worden er zo'n twintig nieuwe treinstations gebouwd. Daar is volgens Spoorbeheerder ProRail veel behoefte aan, vooral doordat er steeds meer woonwijken verrijzen. ProRailbaas Pier Eringa presenteert de plannen woensdag.

Zo is er het idee om treinstations te bouwen bij Hazerswoude/Koudekerk en in Rijswijk Buiten. Hier moet nog gekeken worden of het haalbaar is. 'Het gaat hier dus alleen om ideeën', benadrukt een woordvoerder van ProRail. 'Wij toetsen de plannen die er liggen op haalbaarheid en wenselijkheid. Ook de NS heeft daar een rol in.'

Eerder werd gemeld dat Zoeterwoude Meerburg in aanmerking komt voor een station, maar het tegenovergestelde blijkt het geval. 'Een station op die plek is erg gewenst', legt een woordvoerder van ProRail uit. 'Daarover is ook intensief contact geweest met de provincie, maar de verwachte groei in aantal woningen blijft achter. Dus vooralsnog staat deze niet op de planning.'  Wel blijft er intensief contact met de provincie omdat de wens voor zo'n station er is.

Station van de toekomst

Veel gemeenten hebben al gevraagd om een 'eigen' station. Volgens ProRail is er ruimte voor ongeveer twintig stations in Nederland. Er moet nog over worden onderhandeld met overheden en financiers, de stations moeten ingepland, ingepast en gebouwd.

Spoorbeheerder ProRail investeert de komende tien jaar ook 3,5 miljard euro in het vernieuwen en comfortabeler maken van stations. Dit moeten zogeheten stations van de toekomst worden. Zo'n vernieuwd station koppelt data waardoor krant en koffie klaarstaan zodra de reiziger aankomt. Verlichting in tegels op het perron geeft aan waar ingestapt kan worden. En via de app kan een parkeerplek in de fietsenstalling worden gereserveerd.

Meer over dit onderwerp:
PRORAIL NS OPENBAAR VERVOER NIEUWBOUW TREIN
Deel dit artikel: