Ruim 8 miljoen euro voor onderzoek naar gezond oud worden en vitaliteit

LEIDEN - Een onderzoeker van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) krijgt ruim 8,5 miljoen euro voor een grootschalig onderzoek naar gezond ouder worden en het vergroten van vitaliteit. Eline Slagboom en haar team willen de achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, afremmen en herstellen zodat zij meer jaren in goede gezondheid doorbrengen.

'De levensverwachting van Nederlanders wordt steeds hoger', legt Slagboom uit. 'Met de vergrijzing neemt helaas echter ook het aantal mensen met een of meerdere ouderdomsziekten toe.' Aan het onderzoek - dat in september van start gaat - doen negen onderzoeksinstituten en acht private partijen mee.

Uniek aan de samenwerking is dat de onderzoekers niet één ziekte, maar meerdere ouderdomsziekten tegelijkertijd willen aanpakken. Het team kijkt met nieuwe biomarkers (signaalstoffen) welke ouderen het grootste risico lopen op versnelde veroudering en op verhoogde kwetsbaarheid bij medische behandelingen. Ook onderzoeken ze hoe een verandering van leefstijl de gezondheid kan verbeteren.

Roestige cellen

Een ander onderzoeksthema is veroudering op celniveau, waarbij de wetenschappers in het bijzonder kijken naar roestige cellen en hoe die kunnen worden herkend en aangepakt. Door tijdig in te grijpen hopen de onderzoekers ziekten zoals hartfalen, dementie en kanker af te remmen of zelfs te verminderen.

Meer over dit onderwerp:
LUMC LEIDEN
Deel dit artikel: