Zo kom je op Koningsdag zo snel mogelijk van spullen af op de vrijmarkt

Vrijmarkt in Den Haag
Vrijmarkt in Den Haag
DEN HAAG - Hoewel de weersverwachting er voor Koningsdag er niet zo best uitziet, zijn er toch fanatiekelingen die zaterdag op de vrijmarkt hun spullen gaan verkopen. Maar kom je het beste en snelste van je spullen af? Wij hebben wat verkooptips op een rijtje gezet.

1. Laat je kraam opvallen

Een goede spot is handig, maar wie écht op wil vallen op de Vrijmarkt kan het beste zijn plek zo goed mogelijk versieren. Dus trek de vlaggetjes, slingers, ballonnen maar uit de kast en kleed je plek gezellig aan. Wat je ook kan doen: vocaal je waar aanprijzen. 'LEUK SPEELGOED VOOR WEINIG! MOOIE PRIJZEN!'
2. Kleedje vs. tafel
Het staat supergezellig, al die kleedjes op de grond, maar heel praktisch is het niet. Mensen moeten bukken om je spullen te bekijken. Zet daarom een tafel neer, dan val je ook nog eens meer op. En, vergeet niet een stoeltje voor jezelf mee te nemen. Twaalf uur staan is lang.
Een tafel is ook handig voor het verkopen van kleding. Tip: Leg je broek deels op tafel en hang de pijpen aan de voorkant over de tafel heen, zo kunnen mensen goed het model van de broek zien.
Verkoop je speelgoed? Dan is een kleedje wel weer handig, want dan bereik je makkelijker de doelgroep: kinderen.
3. Prijzen
Houd er rekening mee dat je niet stinkend rijk bent aan het eind van de dag. Bedenk ook wat je wilt bereiken. Wil je zo snel mogelijk van je rotzooi af en het niet meer aan het eind van de dag mee naar huis zeulen, maak de prijzen dan niet te hoog. Wees niet te streng voor je klanten. Maar geef ook niet te snel toe. Probeer te onderhandelen over de prijs, dat is juist harstikke leuk om te doen. En voor kinderen heel leerzaam.
Wat ook kan helpen is een 'drie voor de prijs van één'-actie: zo worden mensen getriggerd om meer spullen te kopen. Maar bedenk wel een beetje wat voor prijs je voor iets wilt hebben, zodat je niet te lang staat te twijfelen als iemand vraagt hoeveel het kost.
4. Wisselgeld en tasjes
Als er iets handig is om te hebben bij de kraam, is wisselgeld. Raak nu niet meteen in paniek als je niet maanden kleingeld hebt gespaard. Bij de bank kan je rolletjes euro's en vijftig cent kopen. Kleingeld is niet alleen handig voor verkopen, maar ook als je de vrijmarkt op gaat om zelf dingen te kopen.
Hoewel veel mensen inmiddels gewend zijn om zelf een tas mee te nemen als ze gaan winkelen, toch vergeten sommigen dat. Dus zorg dat je wat tasjes achter de hand hebt. Het kan mensen misschien wel over de streep halen om iets van je te kopen.
5. Kledingrek en passpiegel
Verkoop je kleding en wil je het professioneel aanpakken? Regel een kledingrek om de kleren aan te hangen. Zet dan op elk hangertje de maat en hang ze van klein naar groot. Zo kunnen mensen meteen de goede maat zoeken. Hang, als het kan de mannenkleding en vrouwenkleding apart. Een overzichtelijke kraam ziet er uitnodigend uit en opgehangen kleding kijkt makkelijker dan een stapel die na een uur helemaal overhoop is gehaald.
Wil je echt de blits maken? Regel dan ook een passpiegel zodat mensen meteen kunnen zien hoe iets staat.