Inbrekers beroven juwelier voor anderhalve ton: 'Blij dat ik niet in een pistoolloop heb gekeken'

LEIDEN - Juwelier Rob van Gerner in de Leidse Breestraat is donderdagochtend slachtoffer geworden van een inbraak. Daarbij hebben de inbrekers voor ongeveer anderhalve ton aan sieraden en juwelen buitgemaakt. Wel hebben ze iets achtergelaten: hun vluchtladder hing nog aan het balkon.
De dieven zijn het pand binnengekomen via een uitschuifladder. Deze zouden zij hebben neergezet in de steeg naast de winkel, weg van de drukke Breestraat. Nadat de dieven voor zo'n 150.000 euro hun slag hadden geslagen, hebben zij vanaf het balkon een touwladder naar beneden gegooid. Toen buren rond 06.00 uur het gerinkel van glas hoorden, hebben zij de politie gebeld, maar het enige dat die nog aantrof was de touwladder die nog aan het balkon hing.
Logischerwijs baalt eigenaar Rob van Gerner van de roof, maar hij reageert nuchter: 'Ik ben blij dat ik niet in de loop van een pistool heb gekeken.' Volgens Van Gerner moet er iets mis zijn gegaan met zijn beveiligingssysteem, maar daar wil hij verder niet te veel over kwijt. Van Gerner is niet verzekerd: 'De premies daarvoor zijn veel te hoog.' Bang om er aan onder door te gaan is hij echter niet, en dat optimisme blijkt ook uit zijn handelen: vanmiddag gaat de winkel gewoon weer open.