Brutale diefstal rubberboot en zwemvesten tijdens verkoop in Zoetermeer

ZOETERMEER - Hans van Zelst uit Zoetermeer verkoopt al bijna 50 jaar sloepen en boten, maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt. Drie mannen kochten op 18 april een rubberboot en 9 zwemvesten. Op het moment dat ze moesten betalen reden de mannen keihard weg met de boot en de spullen in een wit busje.

Van Zelst ziet de mannen vorige week voor de tweede keer; ze hebben al eerder rondgekeken naar boten en motoren. Hij vermoedt dat het Koerden zijn, ze spreken geen Nederlands en weinig Engels. Ze kopen, na een bak koffie, een acht pk Mercury-motor en HonWave rubberboot van bijna 4 meter, plus negen zwemvesten. Ze zijn met een wit busje gekomen.

'Ik heb de mensen nog koffie gegeven. Op een zeker moment is de chauffeur weer in de bus gestapt en heeft hij de motor gestart. De man naast mij zei dat hij geld uit de auto ging halen. De derde liep vervolgens ook naar de auto. Toen vertrouwde ik het niet meer,' zegt Van Zelst.

Mensensmokkelaars

'De bus stond intussen op de weg. Ik liep achter de derde man mee. Opeens sprintte de man naar de gereedstaande bus en sprong erin. De bus stond met draaiende motor klaar en reed vol gas weg,' zegt Van Zelst. 'Wij denken dat dit mensensmokkelaars zijn. Omdat ze ook nog vroegen om grotere boten met veel zwemvesten. Aan de taal te horen waren het Koerden. Ze spraken gebrekkig Engels.'

Watersportbedrijven in de omgeving zijn volgens van Zelst ook bestolen, maar de politie laat weten verder geen aangiftes te hebben van soortgelijke diefstallen.