Drie neven niet veroordeeld voor gemat in Tikibad

Tikibad Duinrell
Tikibad Duinrell © ANP
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdagmiddag drie Rotterdammers vrijgesproken van openlijk geweld in het Wassenaarse Tikibad. Zij werden ervan beschuldigd daar op 27 augustus vier beveiligers en een bezoeker te hebben mishandeld, maar de rechter vindt het bewijs onvoldoende.
Op de hete augustusdag belandden de heren in een opstootje over voordringen in de rij. Zij horen bij een groep van acht Rotterdammers, neven van elkaar, die van het terrein werden gezet. De mannen waren woedend, omdat een andere bezoeker hen juist met een mes zou hebben gedreigd.
Er zou uiteindelijk een vechtpartij met de beveiligers zijn ontstaan. Politiebusjes rukten uit en zelfs een helikopter werd even ingezet. Volgens justitie werden vier beveiligers geschopt door de drie Rotterdamse neven. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie hiervoor 126 uur werkstraf tegen Achraf O. (23) en Fouad S. (27), en een werkstraf van 144 uur tegen Soufian S. (23).

Rammelend bewijs

Maar de rechtbank spreekt de drie vrij omdat het bewijs rammelt. Een belangrijk deel van de bewijsvoering bestond uit de verklaring van een leidinggevende van het park. Deze bleek 'op essentiële onderdelen' niet te kloppen met beelden van de bodycam van een beveiliger. Daarom vindt de rechtbank die belastende verklaring onbetrouwbaar.
Verder zouden de beelden van de bodycam ook een ander licht werpen op verdachte Soufian S., die de hoogste straf hoorde eisen. 'De rol die deze verdachte in het dossier toebedeeld krijgt als één van de agressors blijkt na het zien van de beelden niet te kloppen.'

Geen substantiële bijdrage

'Op de beelden is te zien dat de verdachte vooral probeert te praten met de beveiligers en niet deelneemt aan het duwen en trekken', aldus de rechtbank. Al met al achtte deze het bewijs niet voldoende om te stellen dat de drie verdachten een substantiële bijdrage hebben geleverd aan het openlijk geweld.
Twee andere jongens uit de groep zijn eerder door de rechtbank in Rotterdam wél veroordeeld tot werkstraffen. De overigen uit de groep van acht zijn nooit verdachte geweest.