Veel belangstelling voor dienstwoning op oude landgoed koninklijke familie

WASSENAAR - Het was dringen bij de bezichtiging van een oude dienstwoning op landgoed De Horsten in Wassenaar donderdagmiddag. De woning op het landgoed waar koning Willem-Alexander en zijn familie tot voor kort woonden is te koop en veel mensen wilden graag even binnenkijken. Hoewel het huis wat gedateerd is en met veel achterstallig onderhoud kampt zien de meeste bezoekers zich er wel wonen. 'Je mag alleen geen katten meenemen', verzucht een vrouw.
Donderdag was de laatste mogelijkheid om even binnen te kijken bij de dienstwoning. Voor het vrijstaande Rijksmonument op het landgoed betaal je 150.000 euro. Ook moet je jaarlijks zo'n 7000 euro aan erfpacht betalen aan de koninklijke familie.
Het huis heeft een gebruikersoppervlakte van 122 vierkante meter. Daarbij heb je wel een ruime tuin van 650 vierkante meter, en uitzicht op landgoed De Horsten. Er waren twee bezichtigingen waar in totaal iets meer dan honderd mensen op af zijn gekomen, aldus de makelaar.

'Heel veel achterstallig onderhoud'

Veel mensen die donderdagmiddag komen kijken, zijn onder de indruk, maar hebben wel wat op te merken. 'De kelder is heel erg vochtig', vindt een vrouw. 'Daar moet veel aan gedaan worden.' Een andere bezoeker reageert nogal teleurgesteld als ze hoort dat je er geen katten mag houden. 'Dat is wel jammer.'
De huidige huurder is er ook en die zou het huis wel willen kopen, maar het is te duur voor hem. 'Ik vind het heel jammer dat ik weg moet, maar ik kan het zo echt niet betalen. Er is namelijk heel veel achterstallig onderhoud.'

Koninklijke familie bepaalt

Het is niet zeker dat het hoogste bod op de woning ook het winnende bod zal zijn. De koninklijke familie bepaalt namelijk wie er in het huis mag wonen.