Houd je kleedje vast; harde wind op Koningsdag

REGIO - 'Je moet voldoende zware spullen hebben om je kleedje op Koningsdag niet weg te laten waaien'. Dat zegt weerman Huub Mizee. Er waait zaterdag langs de kust een krachtige tot harde zuidwesten wind en ook boven land waait het hard. 'Het is een beetje kommer en kwel zaterdag', zegt Huub.
Vrijdagavond zijn tijdens het 'The Life I live' festival nog opklaringen en wordt het een graad of 8. Zaterdagochtend in de vroege uren komt er bewolking met regen. Op Koningsdag is er af en toe zon, maar zijn er ook buien. Het wordt zaterdag twaalf graden.
Oranje-feestvierders doen er vanwege de nattigheid goed aan een extra paar sokken en een droog shirt mee te nemen en goede schoenen aan te trekken. Met dat advies komt het Nederlandse Rode Kruis. 'Eenmaal een nat pak gehaald, is er een grotere kans op onderkoeling, zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik is dat een risico.' De organisatie vraagt ook te zorgen voor warme kleren voor kinderen die op de vrijmarkten op kleedjes op de koude en natte grond zitten. Ook de gemeente Leiden roept bezoekers op om zich warm aan te kleden en droge kleding mee te nemen. Ondernemers aan het Hooglandse Kerkplein hebben 5000 poncho's ingeslagen om feestvierders droog te houden.

Nauwelijks maatregelen

Sommige Oranjeverenigingen spelen in op het slechte weer. Zo is in Zoeterwoude de jaarlijkse vrijmarkt verplaatst naar de sporthal. De oranjevereniging in Pijnacker heeft de tent iets aangepast zodat er meer mensen inkunnen. De meeste Oranjeverenigingen in de regio kijken hoe het weer zaterdag is en proberen tussen de buien door er toch een mooi feest van te maken.