Advies aan Hoge Raad: 'Politie deels aansprakelijk voor schietdrama Ridderhof'

Herdenking schietdrama winkelcentrum Ridderhof.
Herdenking schietdrama winkelcentrum Ridderhof. © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie moet gedeeltelijk aansprakelijk worden gehouden voor het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. Dat adviseert de procureur-generaal aan de Hoge Raad. Het Gerechtshof oordeelde vorig jaar dat de politie aansprakelijk is, maar de politie ging hiertegen in beroep bij de Hoge Raad.
Slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers, ooggetuigen en getroffen winkeliers hebben een zaak aangespannen tegen de politie. Zij vinden dat de politie in 2008 nooit een wapenvergunning had mogen verlenen aan Tristan van der Vlis, die op 9 april 2011 zes mensen doodschoot in winkelcentrum Ridderhof.
Een jaar geleden oordeelde het Gerechtshof dat de politie aansprakelijk is voor de aangerichte letsel- en overlijdensschade, en dat de politie deze moet vergoeden. De politie tekende daartegen cassatie aan, waardoor de zaak nu bij de Hoge Raad is beland.

Procureur-generaal adviseert

De procureur-generaal is een adviseur van de Hoge Raad. Het advies is onafhankelijk, wat betekent dat de Hoge Raad uiteindelijk zelf de beslissing neemt. Wel is de uitspraak vaak in overeenstemming met het advies van de procereur. De uitspraak wordt op 6 september verwacht.