Advocaat van Binnenhofbedreiger: 'Hij wilde geen aanslag plegen'

DEN HAAG - De 38-jarige man die op 8 februari op het Binnenhof zou hebben gedreigd met een aanslag, wilde helemaal geen terroristische aanslag plegen. Dat zei zijn advocaat vrijdag bij de rechtbank in Den Haag, waar een eerste inleidende zitting was. 'Hij heeft niet gedreigd, niet met messen gezwaaid en hij wilde niet een aanslag plegen', zei de raadsvrouw.
Ze noemde haar cliënt, Ramon A. 'kwetsbaar maar niet gevaarlijk'. Wel werd het verzoek om  A. uit voorarrest te laten, weer afgewezen. De rechtbank ziet wel degelijk ernstige bezwaren om hem vrij te laten.
Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt A. onder meer van poging om - vanuit een terroristisch oogmerk - één of meer politici van het leven te beroven en de voorbereiding van moord of doodslag op politici door wapens voorhanden te hebben.

'Ik ben een aangewezen terrorist'

Rond het incident in februari werd het Binnenhof korte tijd afgesloten en een explosievenverkenner deed onderzoek naar de rugzak van A. Daarin werden geen explosieven aangetroffen, maar wel twee vleesmessen. Volgens het OM zou de man hebben geprobeerd een afspraak met politici te maken, en hebben geroepen: 'Ik ben een aangewezen terrorist, ik kom hier om een aanslag te plegen!' De man werd opgepakt toen hij aan de marechaussee vroeg waar hij politici kon vinden.

De zaak gaat verder op 8 juli, dan vindt de inhoudelijke behandeling plaats.