Cel voor oud-beveiliger Wilders na delen info

Geert Wilders in Schilderswijk, beveiligers zijn niet Faris K.
Geert Wilders in Schilderswijk (archief) © Richard Mulder
DEN HAAG - Oud-politieman Faris K. (37) is veroordeeld tot zeven maanden cel, omdat hij strikt geheime informatie over de beveiliging van politicus Geert Wilders met anderen heeft gedeeld. K. werkte bij de toenmalige Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). De rechtbank in Den Haag legde hem ook een beroepsverbod op van vijf jaar.
De opgelegde straf is hoger dan de vijf maanden cel die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden had geëist tegen K. De rechtbank vindt een zwaardere straf nodig omdat K. herhaaldelijk was gewaarschuwd om geen informatie door te spelen. Hij had ook nog een speciale verklaring moeten ondertekenen.
Ook neemt de rechtbank het K. bijzonder kwalijk dat hij al eerder is veroordeeld voor het doorspelen van informatie en dat hij tijdens de zitting geen blijk van de ernst gaf van zijn handelen. Verzachtend voor K. was dat hij volgens de rechtbank geen winstbejag had bij zijn acties. Hij deelde informatie met drie vriendinnen die hij nog maar kort kende.

Bezoek Barack Obama

Behalve over Wilders heeft K. ook informatie gedeeld over het bezoek aan Nederland van een van de dochters van Barack Obama, destijds nog president van de Verenigde Staten. Voor zover bekend heeft de loslippigheid van K. niet tot beveiligingsproblemen geleid.