Buurt in protest tegen hoogbouw Hoogewaard: 'Het kán gewoon niet!'

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Mogen de bouwhoogtes op bedrijventerrein Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn worden opgekrikt of niet? Bij de Raad van State stonden voor- en tegenstanders maandag tegenover elkaar. De toegestane hoogtes zijn nu acht en tien meter. Als het aan de gemeente ligt, worden de bedrijfsgebouwen twaalf tot twintig meter hoog. En dat stuit op verzet van omwonenden.

Vijftien inwoners van Koudekerk aan den Rijn protesteren tegen het bijstellen van de bouwhoogtes op het bedrijventerrein. Zij vinden de nieuwe bouwhoogtes die de gemeente heeft vastgelegd in het bestemmingsplan onacceptabel.

'Op veertien meter van mijn huis, krijg ik twaalf meter hoog tegenover me en op zestien meter afstand mag het zelfs twintig meter hoog worden', aldus hun woordvoerder maandag bij de Raad van State in Den Haag. 'De wind die eromheen waait, het uitzicht... Het kán gewoon niet!'

Belang bedrijventerrein weegt zwaarder

De gemeente geeft toe dat het woon- en leefklimaat rond het bedrijventerrein verslechtert. Tegelijkertijd gaat het slechts om vijftien woningen, stelt de gemeente. Volgens hen is er grote behoefte aan locaties voor zware bedrijven in combinatie met water, zoals Hoogewaard. Het belang van het bedrijventerrein weegt zwaarder dan dat van de omwonenden, concludeert de gemeente.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.