Renovatie kerkgebouw 't Kruispunt in Maasdijk van start

MAASDIJK - Kerkgebouw 't Kruispunt aan de Korte Kruisweg in Maasdijk wordt gerenoveerd. Het interieur wordt vernieuwd en het pand krijgt een grotere ontmoetingsruimte. Aan de renovatie is een ware kerktwist voorafgegaan over de vraag welke van de twee protestantse kerken in het dorp moest sneuvelen. De Hoeksteen, de andere kerk, zal worden afgebroken.

De oude ontmoetingsruimte van de kerk werd te klein en had een te laag plafond. Daarom wordt deze ruimte gedeeltelijk afgebroken. De nieuwbouw ervan krijgt een grotere oppervlakte. Ook het interieur van de kerk wordt aangepast. Zo maakt de houten vloer plaats voor een betonnen vloer met vloerverwarming en tegels en worden de oude kerkbanken vervangen door stoelen. Verder wordt het liturgisch centrum gemoderniseerd.

't Kruispunt stamt uit 1953 en is gedeeltelijk een gemeentelijk monument. De architectuur van de kerk is kenmerkend voor de wederopbouwperiode. Zo heeft het gebouw een vijfhoekige plattegrond. Sinds de jaren vijftig staat er een miniatuurversie van de kerk in Madurodam.

Kerkenstrijd: welke mag blijven bestaan?

Aan de renovatie van 't Kruispunt is een ware kerktwist voorafgegaan. De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Maasdijk en verschillende kerkgangers waren het niet eens over welke kerk moest worden aangehouden en welke afgestoten: 't Kruispunt of De Hoeksteen. Het duurde twee jaar voor de knoop werd doorgehakt.

Het Generaal College van de Protestantse Kerk Nederland besloot uiteindelijk dat de kerkenraad 't Kruispunt mocht laten renoveren en verbouwen en dat De Hoeksteen mocht worden verkocht. De Hoeksteen zal worden afgebroken; op die plek komen nieuwe huizen te staan. De toren van die kerk, beeldbepalend in Maasdijk, blijft wel behouden.

LEES OOK: Westlandse kerkklokken gered uit de handen van de Duitsers

Deel dit artikel: