Cel voor drugsdealers die overlast veroorzaakten rond Noordwijks plein

DEN HAAG - Zoetermeerder Lars M. (29) en twee van zijn 'loopjongens' moeten tot negen maanden de cel in voor het dealen van harddrugs. Het trio werd opgepakt tijdens een onderzoek naar brandstichtingen rond het Rederijkersplein in Noordwijk. Voor deze branden wordt een club hangjongeren, de zogenoemde Boerenburg-groep, verantwoordelijk gehouden.

In juni 2018 was er meerdere keren brand op en rondom het Rederijkersplein in Noordwijk. Zo gingen er twee busjes van een school voor speciaal onderwijs in vlammen op en moesten een vuilcontainer en een bouwkeet het ontgelden. Na de brandstichtingen kondigde de burgemeester tijdelijk een noodverordening af. Alleen hulpverleners en buurtbewoners mochten de wijk in en uit en er gold een samenscholingsverbod.

Turgay A. (19) uit Katwijk en Dencell K. (20) uit Noordwijkerhout maakten deel uit van de groep jongeren die rondhing op het plein, ook wel de 'Boerenburg-groep' genoemd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) deden zij meer dan rondhangen: ze zouden als ‘loopjongens’ de instructies van Lars. M hebben opgevolgd, door harddrugsgebruikers in Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout te bedienen. Een van de verkoophotspots zou de Boslaan in Katwijk zijn geweest.

Tot negen maanden cel

Het OM eiste tot tien maanden cel tegen de verdachten. De rechtbank heeft Lars M. de zwaartse straf opgelegd: hij krijgt negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Turgay A. is veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drieënhalve maand voorwaardelijk. Daarnaast zijn er verplichte behandelingen en toezichtsmaatregelen opgelegd.

Dencell K. krijgt acht maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Hij werd ook nog beschuldigd van drie brandstichtingen rond het Rederijkersplein, maar daarvan vroeg het OM zelf al vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Ook de rechtbank acht K.'s betrokkenheid bij die brandstichtingen niet bewezen. Voor de brandstichtingen zijn nog twaalf andere verdachten aangehouden. In hun zaken moet het OM nog een vervolgingsbeslissing nemen.

LEES OOK: Geen eis voor brandstichtingen rond Noordwijks overlastplein, wél voor drugshandel

Deel dit artikel: