'Misbruikschandaal bij Haags instituut ProDemos'

Het pand van ProDemos in Den Haag
Het pand van ProDemos in Den Haag © GoogleMaps
DEN HAAG - Het Haagse instituut ProDemos kampt met een misbruikaffaire. Een leidinggevende zou zijn positie hebben misbruikt om seks af te dwingen bij begeleiders en rondleiders. Dat meldt de NOS na gesprekken met zeven betrokkenen. ProDemos regelt rondleidingen over het Binnenhof voor scholieren en toeristen en zit ook achter de Stemwijzer.
De slachtoffers zijn allemaal mannen en willen anoniem blijven. De NOS werd door enkele slachtoffers benaderd uit onvrede over de afwikkeling van de affaire door de ProDemos-directie. Er zou geen sprake zijn van misbruik van scholieren.
Het misbruik zou in de werkkamer van de leidinggevende op de zolder van het ProDemos-gebouw tegenover de Tweede Kamer hebben plaatsgevonden of in cafés rondom het Binnenhof. Zo blijkt uit gesprekken met de NOS.

'Leidinggevende wil niets zeggen'

De NOS heeft de 37-jarige leidinggevende in kwestie telefonisch gesproken. 'Ik wil er niets over zeggen', was zijn enige commentaar. ProDemos laat weten dat de directie in februari een eerste melding kreeg over grensoverschrijdend gedrag van de man. Hij is nog dezelfde dag geschorst. Later kwamen er meer meldingen over hem binnen. Inmiddels is hij ontslagen.