Forum voor Democratie, VVD en CDA Zuid-Holland akkoord, nu op zoek naar meerderheid

REGIO - Forum voor Democratie (FvD), VVD en CDA in Zuid-Holland hebben een gezamenlijk akkoord gesloten over het besturen van de provincie. De drie partijen hebben geen meerderheid in de Provinciale Staten, dus nu moeten ze op zoek naar steun van andere partijen.

De afgelopen twee weken spraken de fractieleiders van de drie partijen in Zuid-Holland met elkaar. Het leidde tot een akkoord van zeven A4'tjes. Op verschillende thema's formuleerden de partijen speerpunten. Een aantal daarvan richt zich op de woningmarkt. FvD, VVD en CDA zeggen in hun akkoord dat ze het ombouwen van kantoorpanden zien als een van de oplossingen voor het woningtekort. Maar ze plaatsen er wel een kanttekening bij: er moet voldoende ruimt voor voor de bedrijven beschikbaar blijven.


Kerncentrale
De partijen kwamen verder een akkoord overeen op het gebied van mobiliteit, economie, natuur, landbouw en bestuur. Ook voor wat betreft het thema energie zijn de drie partijen het eens. Zo willen ze een onderzoek starten naar de mogelijkheden voor een kerncentrale. Bij het thema bestuur gaat het om de organisatie van de provincie, de financiën en de bestuursstijl.


Steun van de fracties

Niet alleen de drie fractieleiders staan achter het akkoord, maar ook de fracties steunen de overeenkomst. De partijen hebben samen 25 van de 55 zetels. Er zijn 28 zetels nodig voor een meerderheid

Informateur Hans Wiegel heeft zich niet in deze gesprekken gemengd. Hij zal zich nu weer aan de onderhandelingstafel voegen. FvD, VVD en CDA  moeten nu namelijk op zoek naar draagvlak bij andere partijen, om zo een meerderheid te vormen. Forum voor Democratie wilde donderdag niet reageren.

LEES OOK: GroenLinks: coalitie met Forum voor Democratie 'weinig realistisch'

Deel dit artikel: