43 duizend euro subsidie voor energietransitie wijk Poelgeest

OEGSTGEEST - In de strijd tegen de uitstoot van CO2 krijgen steeds meer lokale initiatieven subsidie van de provincie Zuid-Holland. De wijk Poelgeest in Oegstgeest krijgt ruim 43.000 euro om te onderzoeken of de woningen verwarmd kunnen worden met aquathermie.
Aquathermie staat voor de winning, opslag en verspreiding van warmte die wordt onttrokken aan riool-, afval-, drink- en oppervlaktewater. Maar hoe werkt dat precies? Frank ter Beek van Energiek Poelgeest: 'Je kan een paar graden van het water onttrekken. Dat wordt het water iets koeler, maar met een flinke warmtepomp kan de gewonnen warmte worden opgestookt naar zeventig graden. Dat is namelijk de temperatuur die we nodig hebben om onze wijk van warmte te voorzien.'
De huizen in Poelgeest zijn aangesloten op een warmtenet van NUON. Dat wordt nu nog gevoed door een op aardgas gestookte energiecentrale, maar in de toekomst moet deze worden vervangen door warmteopwekking uit water.

Drie opties

Onderzoek moet uitwijzen welke optie het meest geschikt. Daarbij worden drie mogelijkheden onderzocht: de Haarlemmertrekvaart, de Klinkenbergerplas of de rioolwaterzuivering Leiden Noord. Behalve de provincie Zuid-Holland en NUON dragen de gemeentes Oegstgeest en Leiden en het Hoogheemraadschap Rijnland ook geld, kennis en menskracht bij aan het haalbaarheidsonderzoek.
Energiek Politiek organiseert binnenkort een bewonersbijeenkomst in de wijk om het nieuws te vertellen. Ter Beek: 'Voordat we onze huizen echt duurzaam kunnen verwarmen, zijn we wel een paar jaar verder. Maar dit onderzoek is natuurlijk een prachtige eerste stap.' De uitkomsten van het onderzoek worden dit najaar verwacht.