Negen jaar cel geëist voor doodsteken Cherno (28) in Leiden

LEIDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist vrijdag negen jaar cel en tbs tegen de 25-jarige Abraham A. voor het doodsteken van de 28-jarige Cherno in Leiden. Dat gebeurde op 7 juli 2018 op een galerij van een flat op Jacques Urlusplantsoen. A. stak het slachtoffer vijf keer met twee grote vleesmessen.
'Wat een hel moet dat geweest zijn voor Cherno toen hij werd aangevallen door de verdachte. Wat een pijn moet hij gevoeld hebben als de verdachte zijn lichaam doorboort met twee grote messen. En wat een angst moet hij beleefd hebben tijdens zijn vlucht naar buiten', zei de officier van justitie.
Vrienden van het slachtoffer zijn blij met de tbs-eis. 'Ik ben voorzichtig positief gestemd', vertelt jeugdvriend Marvin. Toch hoopt hij dat de rechter uiteindelijk een hogere straf op zal leggen. Er zijn ook vrienden die vinden dat justitie gefaald heeft, omdat A. in 2016 zijn enkelband doorknipte en tot de steekpartij onder de radar bleef.

'Cherno was geliefd'

De zitting vrijdag is drukbezocht door nabestaanden en vrienden van het slachtoffer. De publieke tribune zit vol, de rechtbank heeft zelfs een extra zaal met videoverbinding beschikbaar. 'Hij was geliefd', schrijft zijn moeder in een verklaring aan de rechtbank. 'Zijn bijnaam was: de jongen met de glimlach.' Voor A. heeft ze geen goed woord over: 'je zal branden in de hel.'
De fatale steekpartij blijkt het gevolg van een ruzie tussen het slachtoffer en de verdachte. Bij A. slaan de stoppen door als het slachtoffer zijn moeder blijft beledigen.

Haarscherpe camerabeelden

Op 7 juli even voor half een belt Cherno aan bij de flat op het Jacques Urlusplantoen, daar verblijft zijn ex bij haar zus en haar vriend, verdachte Abraham A. Wat volgt is vastgelegd op haarscherpe camerabeelden.
Een auto rijdt de stoep op. Cherno stapt uit, hij heeft gedronken en belt aan. Als er niemand opendoet klimt hij via de regenpijp naar de galerij op de eerste etage. Volgens A. bonkt hij op de deur. 'Broer, de kinderen slapen', zou A. gezegd hebben.

'Het is nu iets tussen jou en mij'

A. verklaart dat Cherno begint te schelden op zijn moeder - 'Je moeder is een kankerhoer' - en dat hij hem waarschuwt om 'het niet persoonlijk te maken.' Maar Cherno gaat door, volgens A. 'Het is nu iets tussen jou en mij', zou hij gezegd hebben.
Op de beelden is te zien dat A., met ontbloot bovenlijf en twee grote vleesmessen in zijn hand, Cherno achtervolgt over de galerij. Cherno rent de flat uit en zakt later op straat in elkaar. De stoep zit onder het bloed. Als de beelden vertoont worden, wordt het rumoerig op de publieke tribune, de emoties lopen hoog op.

Spijt en schaamte

'Wat ging er door u heen?', vraagt de officier van justitie na het bekijken van de beelden. 'Spijt, schaamte. Ik hoor de mensen op de publieke tribune, ik ben de oorzaak van al die nonsens. Ik heb vijf kinderen vaderloos gemaakt. Een zoon, broer en vriend afgenomen. Het gaat niet om mij.'
Cherno overlijdt later in het ziekenhuis. De fatale verwonding van Cherno is 11 centimeter diep er zijn twee grote aderen geraakt, de luchtpijp en de long van Cherno. 'Het moet snel zijn gegaan', concludeert de rechter. Ook wordt Cherno nog twee keer in zijn rug en in zijn gezicht gestoken.

Problemen met beheersing van zijn woede

A. wordt later in het ziekenhuis aangehouden, daar wordt hij behandeld voor een verwoning aan zijn hand. Na zijn aanhouding wordt hij onderzocht door psychiaters en psychologen. Daaruit blijkt dat hij problemen heeft met beheersing van zijn woede, en adviseren een vorm van tbs. Ook omdat zij de kans op herhaling groot achtten. Volgens het OM is hij inderdaad gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar.
A. is al vaker in aanraking geweest met justitie. Zo werd hij twee keer veroordeeld tot een celstraf voor een diefstal met geweld.
De uitspraak is 17 mei.