Veteraan 'Slag om Ypenburg' Jan Linzel overlijdt op 103-jarige leeftijd

DEN HAAG - Voormalige oorlogsvlieger Jan Linzel is zondag 5 mei op 103-jarige leeftijd overleden. Linzel raakte in de meidagen van 1940 gewond bij de Slag om de Residentie, toen het vliegveld Ypenburg, waar hij gevechtsvlieger was, werd aangevallen. Na de capitulatie vluchtte hij naar Engeland waar Linzel vloog voor de Royal Air Force.

Voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de oud-vlieger meerdere keren onderscheiden. Naast vier Britse onderscheidingen ontving hij ook het Nederlandse Oorlogsherinneringskruis en twee dapperheidsonderscheidingen.

Na de bevrijding keerde Jan Linzel terug naar Nederland en bleef actief bij de Koninklijke Luchtmacht tot zijn eervolle ontslag in 1973.

Van Vlieland naar Ierland

De laatste functie van de oorlogsvlieger was vuurleider bij de luchtmachtschietbaan op Vlieland. In 1978 liet hij het Waddeneiland achter zich en vertrok naar Zuid-Ierland. Daar overleed hij zondag op 103-jarige leeftijd. Jan Linzel was de oudste Nederlandse Luchtmachtveteraan en de laatste Nederlandse jachtvlieger die in de meidagen van 1940 meestreed tegen de Duitse Luftwaffe.

LEES OOK: Emotionele herdenking erebegraafplaats Den Haag

Deel dit artikel: