Dit weten we over Thijs H. (27), verdachte van drie moorden

DEN HAAG - De 27-jarige Thijs H. uit Den Haag is woensdag opgepakt voor drie moorden. Hij zou een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes hebben vermoord en twee mensen op de Brunssummerheide in Limburg. Thijs H. woont in het centrum van Den Haag, maar woonde eerder in Zuid-Limburg. Hij studeerde aan de TU Delft.
Het huis van Thijs H. in Den Haag is onderzocht door de politie. De buurman van H. vertelde dat H., die in hetzelfde pand woont, op de dag dat de dode vrouw werd gevonden in de Scheveningse bosjes, helemaal door het lint ging. 'Hij trapte zijn badkamerdeur in. Hij was helemaal verwilderd, ik dacht dat hij dronken was.'
De politie stelde woensdagavond dat de geestelijke toestand van H. labiel is. Donderdag werd bekend dat hij in behandeling is of was bij de psychiatrische instelling Mondriaan in Maastricht.
Tekst gaat verder onder foto.


Tweede in hackatonwedstrijd
H. volgde een masterstudie Industrial Ecology aan de TU Delft. Hij was nog bezig met zijn scriptie, schrijft hij op zijn LinkedIn-profiel. Hij noemt zichzelf  'een buitenmens' en schrijft verder dat hij van surfen, hardlopen en piano spelen houdt. Thijs H. was goed met computers; hij werd tweede in een hackathonwedstrijd en mocht bij een veelbelovende Amsterdamse startup aan de slag.
H. kwam een paar jaar geleden vanuit Zuid-Limburg naar de Randstad. Als tiener had hij een bijbaantje bij een supermarkt in Amstenrade, ten noorden van Heerlen. Daarna werkte hij op een advocatenkantoor in Hoensbroek in Zuid-Limburg. Tegelijkertijd volgde hij een opleiding Sociaal werk aan de Hogeschool Zuyd.
Masterstudie in Delft
Nadat H. zijn propedeuse behaalde aan de Limburgse hogeschool, kwam hij in 2012 naar Leiden voor een studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de universiteit. Twee oud-studenten reageren vol ongeloof: 'Tijdens borrels en in de omgang was het echt een vriendelijk persoon. Wel een beetje een muurbloempje.'
In Leiden werd H. lid van de studievereniging van de opleiding Culturele Antropologie en was daar een jaar bestuurslid. Na zijn bachelordiploma begon hij aan een masterstudie aan de TU Delft. Hij werkte als data-analist bij Eccentrade, een Amsterdamse startup die inmiddels failliet is. Zijn oud-werkgever van typeert hem als een ambitieuze jongen, die niet meer voor hem wilde werken omdat hij cum laude zou willen afstuderen.
LEES OOK: