Koninklijke lunch voor wereldkampioen Patrick Roest

DEN HAAG - Schaatser Patrick Roest (23) was donderdag één van de gelukkigen die mochten lunchen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De tweevoudig wereldkampioen allround uit Lekkerkerk werd met 27 anderen uitgenodigd voor een zogeheten 'uitblinkerslunch' op Paleis Noordeinde. 'Willem-Alexander en Máxima willen daarmee hun erkenning uitspreken voor mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd', meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De geselecteerden hebben onlangs een prijs of onderscheiding ontvangen voor prestaties in hun werkgebied. Roest werd begin maart voor de tweede keer in zijn schaatscarrière wereldkampioen allround. Dat had hij een jaar geleden ook al op sensationele wijze gepresteerd.

Daarnaast veroverde de 23-jarige Lekkerkerker dit jaar tweemaal zilver tijdens de WK afstanden: op de 5000 meter en de 10 kilometer. Op de Olympische Spelen van 2018 pakte hij, tot grote vreugde van zijn schaatsclub STV Lekstreek, zilver op de 1500 meter en brons op de ploegenachtervolging.

Matthijs de Ligt en Ronnie Flex

Tot het 'koninklijke' gezelschap behoorden ook onder anderen Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt, muziekproducer John Ewbank en rapper Ronnie Flex. De Ligt was woensdagavond nog in tranen vanwege de uitschakeling van Ajax in de halve finale van de Champions League. De 19-jarige international won dit jaar de Golden Boy Award, de prijs voor de meest talentvolle voetballer van het jaar.

Ronnie Flex won de Popprijs en Ewbank de Buma Lifetime Achievement Award. Verder stonden onder meer shorttrackster Suzanne Schulting, auteur Tommy Wieringa, hoogleraar John van der Oost, paralympisch snowboardster Bibian Mentel en radio-dj Willem van Kooten op de gastenlijst.

LEES OOK: Schaatsclub van Patrick Roest dansend op de tafels na zilveren race