Vier jaar cel geëist tegen verdachten plofkraak Nieuwkoop

Plofkraak in Nieuwkoop
Plofkraak in Nieuwkoop. © Josh Walet
NIEUWKOOP - Tegen twee mannen van 19 en 23 jaar uit Mijdrecht is vrijdag vier jaar cel geëist, omdat ze in november vorig jaar een plofkraak zouden hebben gepleegd in Nieuwkoop. De afstortkluis bij de Rabobank aan het Kennedyplein werd daarbij vernield. Woningen moesten worden ontruimd en de schade liep op tot 60.000 euro.
De geldautomaat, waarin ondernemers geld kunnen afstorten, werd bij de plofkraak met een zware klap opgeblazen. Brokstukken vlogen dwars over een parkeerterrein tegen het balkon van een woning vijftig meter verderop. De spijlen van dat balkon werden door de ruit geblazen, waardoor een kamer vol glas kwam te liggen.
Er werd zo'n 37.500 euro buitgemaakt. De verdachten reden weg op een scooter, maar werden vlak na de plofkraak aangehouden in een bestelbus aan het Joris Zudde. In de bus werd ook een verdacht pakketje gevonden. Dat was reden voor de politie om omliggende woningen enige tijd te ontruimen.

Impact op dorp

De officier van justitie benadrukte de impact die de plofkraak op het dorp heeft gehad en de grote risico's die de verdachten hebben genomen. Ze eiste vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk.