Onnodig toeteren op Scheveningen? Boete van 95 euro

© ANP
DEN HAAG - Het moet maar eens afgelopen zijn met het onnodig toeteren, het geluid van harde muziek uit auto's of het knipperen van lichten. Vooral op de Strandweg op Scheveningen en rond Clingendael waar toeterende bruidsstoeten overlast veroorzaken, is het volgens de gemeente Den Haag schering en inslag. De politie en gemeentelijke handhavers gaan extra opletten en overtreders bekeuren met flinke boetes.
De gemeente Den Haag ontvangt veel meldingen over deze vorm van geluidsoverlast op mooie zomerdagen. Sinds januari zijn de buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente (boa's) bevoegd om op te treden tegen onnodig claxonneren en onnodig geluid met het voertuig veroorzaken. En dus wordt de komende zomer extra gehandhaafd op hotspotlocaties in Scheveningen en rond Clingendael om geluidsoverlast door het rijdend wegverkeer aan te pakken.
Er worden forse boetes uitgedeeld voor het onnodig geluid veroorzaken met een voertuig. Het gaat dan onder andere om luide muziek in de auto met de ramen open, steeds rondjes rijden, onnodig gas geven en hard optrekken. De boetes bedragen tussen de 260 en 380 euro. Voor het onnodig toeteren of het onnodig gebruik van het knipperlicht geldt een boete tussen de 35 en 95 euro.

Mooie stranddagen

In Scheveningen zorgen vooral rondscheurende scooters en motoren voor deze overlast. Ook auto's met hard spelende muziek vormen een probleem. De overlast is het grootst tijdens de mooie stranddagen, vaak wat later op de dag en 's avonds, als de grootste drukte voorbij is. Het fenomeen zet zich gedurende het hoogseizoen flink door als het 's avonds langer licht is.
Wethouder Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) is blij dat hier tegen opgetreden kan worden. De Mos: 'Wie niet normaal doet, kan rekenen op een flinke boete van onze handhavers. De mensen zijn de geluidsoverlast beu en dat snap ik volkomen. Op Scheveningen hebben we het liever gezellig deze zomer.'