Met eigen bloed sjoemelende NFI-medewerker hoort OM celstraf eisen

Bestuurder zat dronken achter het stuur
Bestuurder zat dronken achter het stuur - Archief © ANP
DEN HAAG - Het OM eist een celstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk, tegen een voormalig medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De vrouw sjoemelde op haar werk met haar eigen bloedmonsters, nadat ze betrapt was achter het stuur terwijl ze te veel alcohol op had. Door druppels water aan de monsters toe te voegen, wist ze het alcoholgehalte in haar bloed flink te reduceren.
De 37-jarige vrouw werd in oktober 2016 door de politie in Den Haag van de weg gehaald, omdat ze te hard en slingerend reed. De ademtest wees uit dat ze viermaal de toegestane hoeveelheid alcohol op had. De vrouw vroeg een contra-expertise aan, die werd uitgevoerd bij haar eigen werkgever, het NFI.
Het NFI doet voor politie en justitie allerlei soorten onderzoeken, vooral om strafzaken op te lossen. De vrouw werkte zelf op de afdeling die DNA-testen uitvoert. Twee weken nadat ze gesnapt was bij de alcoholcontrole reed ze op een vrije zaterdag naar het NFI. Op de afdeling voor bloedonderzoek wist ze haar eigen bloedmonster te vinden en deed daar enkele druppels water bij. Daardoor daalde het promillage onder de wettelijke grens voor de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol.

Weer van de weg geplukt

In februari 2017 werd ze opnieuw van de weg geplukt door de politie, met vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol. Ze mocht toen al niet meer rijden, vanwege de eerste alcoholcontrole. Nadat ze voor de tweede keer gesnapt was, wist ze bij het NFI weer haar bloedmonster te achterhalen en die met water te vermengen.
De vrouw gaf de uitslagen van de vervalste bloedtesten bij het NFI door aan haar advocaat, die ze inbracht bij de rechtszaak over het rijden onder invloed. De toenmalige rechter vertrouwde het zaakje niet. Die liet extra onderzoek uitvoeren, waarna de fraude met de bloedmonsters uitkwam.

Schaamte voor alcoholprobleem

Tijdens de zitting dinsdag bij de Haagse rechtbank vertelde de voormalig NFI-medewerkster dat ze uit schaamte gesjoemeld had met de bloedmonsters. ‘Ik wilde niet dat mijn omgeving wist dat ik een alcoholprobleem had, vooral mijn man niet. Ik wilde mezelf beschermen.’
De rechter hield de vrouw voor dat ze, met de fraude met de bloedmonsters, de reputatie van het Nederlands Forensisch Instituut heeft beschadigd. ‘Die moet brandschoon zijn’, benadrukte de rechter. In andere strafzaken mag er niet getwijfeld worden aan de uitkomst van onderzoeken van het NFI.

Werkstraf te licht

De officier van justitie tilt daarom zwaar aan het gesjoemel met de monsters. ‘Dit is zo ernstig, dit is zo geraffineerd, een werkstraf zou te licht zijn’, verklaarde de officier dinsdag bij de rechtbank. Naast de celstraf van twaalf maanden vanwege de fraude met de bloedmonsters en het rijden onder invloed, eiste de aanklaagster een beroepsverbod voor de duur van drie jaar. Daarnaast zou de verdachte twee jaar geen auto meer mogen besturen. De uitspraak volgt over twee weken.