Gezin met vier ooievaarskuikens vestigt zich in Naaldwijk

NAALDWIJK - De populariteit van Naaldwijk als woonplaats stijgt al jaren en dat is ook in de dierenwereld niet onopgemerkt gebleven. Een familie ooievaars met vier kuikens heeft zijn intrek genomen in het Westlandse stadje. Daar kunnen ze rekenen op een helpende mensenhand.

Op de Naaldwijkse ranch van Jan Olsthoorn hebben ze jarenlang ervaring met ooievaars. Toch raken ze niet gewend aan het beeld van ouders die op de grond eten zoeken en vervolgens hun kuikentjes voeden in de bovengelegen nesten. Leo Bransen verzorgt de dieren op deze ranch en zorgt ervoor dat er altijd wel wat te smikkelen in de buurt is voor ze.

'Vandaag hebben ze vijftig geknipte kuikens gehad. De kleinste van de jonge ooievaars kunnen nog geen hele kuikens hebben, vandaar. Maar ik geef ze ook krekels of andere insecten, wat ik maar kan vinden', zegt Bransen.

Bouwwerkzaamheden zorgen voor minder eten

Bransen geeft wel aan dat hij een paar jaar geleden nog drie paar ouders op de branch had, in tegenstelling tot het enkele paar van dit jaar. 'Er wordt veel gebouwd hier in de omgeving, daardoor komen ze moeilijker aan voedsel', vertelt hij. 'Ooievaars hebben jongen naar gelang de hoeveelheid eten die ze kunnen vinden.'

Bransen heeft hoop dat de jongen die dit jaar zijn uitgebroed volgend jaar weer terugkomen. 'Maar dan hebben ze nog niet meteen nieuwe eieren, want het duurt drie jaar tot ooievaars geslachtsrijp zijn.'

LEES OOK: Al bijna twintig jaar ontbijtje voor Haagse ooievaars

Meer over dit onderwerp:
NAALDWIJK WESTLAND OOIEVAARS DIERENNIEUWS
Deel dit artikel: