Zuid-Holland mag duizenden ganzen vergassen

REGIO - De Faunabeheereenheid Zuid-Holland mag van 15 mei tot en met 31 juli ganzen doden in de provincie Zuid-Holland. Dit besliste de Raad van State woensdag in hoger beroep.

Volgens de Raad van State heeft de provincie Zuid-Holland aangetoond dat de ganzen jaarlijks voor tonnen schade aanrichten aan landbouwgewassen. Verder zorgen ze volgens de Raad van State voor gevaar rond luchthaven Rotterdam The Hague Airport. De ontheffing die de provincie heeft verleend geldt ook voor dezelfde periode in 2020. Het gaat vooral om duizenden grauwe ganzen en Canadese ganzen.

Faunabescherming en Dierenradar zijn tegen de ontheffing. Faunabescherming vindt dat de overheid boeren in de buurt van Rotterdam The Hague Airport moet uitkopen. Ganzen zijn gek op eiwitrijk gras. Als er niets te vreten is, strijken de vogels ook niet neer in de buurt van luchthavens, redeneert Faunabescherming.

Vergast met CO2

De ganzen worden gevangen met netten en vangkooien. In een container worden ze vergast met CO2. De vogels zijn tussen half mei en eind juli in de rui en zijn dan makkelijker te vangen.

De rechtbank zette eerder een streep door de ontheffing. Volgens de rechtbank had Zuid-Holland de schade en het gevaar onvoldoende aangetoond. De provincie deed dit in tweede instantie alsnog, vindt de Raad van State.

LEES OOK: Canadese gans in de regio: uitroeien of niet?

Meer over dit onderwerp:
GANZEN ZUID-HOLLAND RAAD VAN STATE
Deel dit artikel: