6 jaar cel geëist tegen pastor Ghanese kerk voor seksueel misbruik

Een zittingszaal in een rechtbank
Een zittingszaal in een rechtbank © Pieter Kuipers/Omroep West
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 6 jaar cel geëist tegen een pastor van de Ghanese kerk in Den Haag voor seksueel misbruik van twee zusjes. De verdachte zou ook zijn beroep 9 jaar niet meer mogen uitoefenen, vindt het OM. Hij zou de jonge meisjes jarenlang hebben betast aan borsten, billen en vagina. De geestelijke ontkent.
Hun moeder had met pastor Rans D. (58) samen de Ghanese kerk opgericht. De zusjes kwamen bij hem over de vloer voor allerlei klusjes. Het seksueel misbruik zou hebben plaatsgevonden bij de man thuis. Bij een van de slachtoffers begon het op haar vijfde verjaardag en ging het door tot haar twintigste. Bij haar zus begon het op haar elfde en duurde het zeven jaar, aldus het OM.
De meisjes keken erg tegen de voorganger op en durfden met niemand te praten over wat er gebeurde. Anders zouden ze door God gestraft worden. Met smoesjes raakte de man hen aan. Zo zou hij één slachtoffer hebben willen opmeten, omdat ze te dik zou zijn. Hij gebruikte ook een ritueel van olie smeren op de buik om een 'boze geest te verdrijven'.

Complot

De pastor ontkent dat hij de meisjes heeft aangeraakt. 'Ik kan toch niet preken over goed en kwaad en dan dit doen', sprak hij woensdag in de Haagse rechtbank. Toen de rechter de beschuldigingen beschreef, draaide hij zich boos om en verzuchtte 'Jezus Christus'. Hij vindt dat de meisjes een complot tegen hem hebben gesmeed.
De rechtszaak maakt veel emoties los in de Ghanese gemeenschap, blijkt ook bij de zitting. De Ghanese kerk, die wekelijks vieringen houdt in de Lukaskerk, staat achter de pastor. Er is wel een gesprek geweest over het seksueel misbruik, dat tot 2013 zou hebben geduurd, en daarmee zou de zaak zijn afgedaan.

Nachtmerries en herbelevingen

Maar in een slachtofferverklaring vertelden de meisjes woensdag hoe het jarenlange misbruik hun levens verwoest heeft en hoe onbegrepen zij zich voelen. 'Ik leef door hem in een hel. Telkens herbelevingen en nachtmerries. Ik wil gerechtigheid en dat hij gestraft wordt.' De meisjes eisen een schadevergoeding van 25.000 euro elk. Daarnaast zou de pastor 20.000 euro moeten betalen aan een van de meisjes omdat zij een studievertraging heeft opgelopen.
De officier van justitie acht het seksueel misbruik bewezen. Zo is een gesprek van de verdachte met de moeder en de zusjes opgenomen, waarin hij om vergiffenis gevraagd zou hebben. 'Hij liet zich leiden door zijn seksuele behoeftes en heeft zijn positie als pastor misbruikt', zei de officier.  

Vertaling zou niet deugen

De advocaat van Rans D. vroeg om vrijspraak. De vertaling van het opgenomen gesprek vanuit het Ghanees zou niet deugen. De raadsman wilde daarom bij de zitting nog een tolk verhoren, maar dat verzoek werd afgewezen. De behandeling met olie zou hebben plaatsgevonden om 'spirituele problemen' bij het meisje op te lossen.
'We moeten één familie blijven', sprak de pastor als laatste woord. De rechtbank doet 29 mei uitspraak.