'Dat hier zoveel ganzen wonen is onze eigen schuld, want het is hier een paradijs voor ze'

DEN HAAG - Stichting De Faunabescherming is het niet eens met de besluit van de Raad van State over het vergassen van ganzen. De provincie Zuid-Holland mag tot eind juli ganzen doden. 'Het vergassen is een volstrekt ineffectief middel', zegt Faunabescherming.

Volgens de Raad van State heeft de provincie Zuid-Holland aangetoond dat de ganzen jaarlijks voor tonnen schade aanrichten aan landbouwgewassen en voor gevaar zorgen rond luchthaven Rotterdam The Hague Airport.

De ontheffing die de provincie heeft verleend, geldt ook voor dezelfde periode in 2020.

Onderlinge stress en ziekten

Volgens de woordvoerder van De Faunabescherming is het onzin dat er steeds meer ganzen bij komen. 'De groei stopte op den duur.' Maar volgens hem is dit niet te danken aan het bestrijden van de dieren.

'Groei krijg je altijd als diersoorten plotseling een gebied innemen', betoogt hij. 'Dan denk je: jeetje, wanneer komt er een eind aan die toename? Nou, dat komt er door onderlinge stress, infectieziekten en door een heleboel natuurlijke oorzaken. Dat zie je nu ook al.'

Nederland is paradijs voor ganzen

Er is volgens hem maar één oplossing, als je werkelijk voor elkaar wil krijgen dat er in Nederland minder ganzen komen: het landschap aanpassen.

'Wat wij nu doen, is van Nederland een paradijs maken voor ganzen. Overal worden waterbergingen gemaakt, overal wordt aan natuurontwikkeling gedaan. Altijd is er een combinatie van land en water. Daar hóuden ganzen van, dus kríjg je ganzen. Je krijgt de diersoorten die horen bij het landschap dat je zelf maakt. Dat kan niet anders. Het is dus onze eigen schuld.'

Deel dit artikel: