Monique is gebarentolk tijdens Songfestival: 'Het mag niet fout gaan'

LEIMUIDEN - 'Het is oefenen, oefenen, oefenen. Want doven moeten het zien.' Donderdagavond wordt niet alleen een spannende avond voor Duncan Laurence. Ook bij Monique van Brakel-Koppe uit Leimuiden gieren de zenuwen door haar lijf. Monique is namelijk gebarentolk tijdens het Eurovisie Songfestival.
Expressie en mimiek zijn het allerbelangrijkst tijdens het uitbeelden van muziek, legt Monique uit. 'Emoties, boosheid. Je moet alle mimiek eruit halen.' Tijdens de tweede halve finale van het Songfestival is ze verantwoordelijk voor het liedje van Moldavië.
Tekst gaat verder onder video.

De Leimuidense is nerveus voor de halve finale, maar met haar ervaring moet het wel goed gaan komen. 'Ik doe het al twintig jaar, alleen heb ik het nog nooit live gedaan. Dat wordt nu de eerste keer. Maar het mag niet fout gaan. Daar ben je wel bang voor.'

'Succes Duncan'

Het is voor het eerst dat de NPO het Eurovisie Songfestival uitzendt met gebarentolk en signdancers. Via NPO 1 extra kunnen dove en slechthorende kijkers de sfeer en het ritme van een liedje toch meekrijgen. Veertien tolken en signdancers worden door de NPO ingezet, onder wie Monique.
Met het liedje dat ze doet zit het in ieder geval wel goed. 'Ik vind het leuk en het is ook wel makkelijk.' Maar hoe zit het dan met onze eigen Duncan Laurence? 'Mooi liedje', zegt Monique. 'Twaalf punten zou ik hem geven. Heel veel succes Duncan.'
Zo ziet de gebarentolk er bij het liedje van Duncan Laurence uit: