Vierde klasse amateurvoetbal blijft komend seizoen toch behouden

'S-GRAVENZANDE - Het voornemen van de KNVB om de vierde klasse in het zondagamateurvoetbal in het district West II te schrappen, wordt voorlopig nog niet doorgevoerd. Dit laat een woordvoerder van de KNVB weten.

'Het besluit wordt niet geschrapt', benadrukt KNVB-woordvoerder Marc Tils. 'Het wordt komend voetbalseizoen verder onderzocht en tot die tijd behouden we een vierde klasse in West II. Die wordt - indien nodig - aangevuld met teams uit de districten West I of Zuid I.'  Hier is volgens Tils voor gekozen vanwege de onduidelijkheid die er bij de clubs heerste. 'Om de clubs voldoende tijd te geven, heeft de KNVB dit besloten.'

Op het voornemen van de voetbalbond om de vierde klasse van het zondagamateurvoetbal komend seizoen te schrappen - en de derde klasse een jaar later - en de clubs te verplichten over te stappen naar de zaterdag kwam begin maart de nodige kritiek. Een aantal traditionele zondagclubs vreesde dat dit een daling van het ledenaantal tot gevolg zou hebben. Daarnaast vrezen clubs voor ruimtegebrek op hun complexen, omdat er al veel teams op zaterdag in actie komen.

Steeds minder teams

Het voornemen van de KNVB komt voort uit de trend dat er sinds een aantal jaar steeds meer zondagteams op zaterdag willen voetballen. Hierdoor zijn er steeds minder ploegen die een competitie kunnen vormen. Om toch een volwassen competitie te krijgen met voldoende clubs, wordt het gebied waar de clubs uit komen, uitgebreid. Dit laatste heeft gevolgen voor de reisafstanden, de bijbehorende reiskosten en de tijd die de spelers kwijt zijn aan een potje voetbal.

Volgens Jan Dirk van der Zee, directeur bestuurder van de sectie amateurvoetbal binnen de KNVB, brokkelt het zondagvoetbal 'nergens in Nederland zo snel af als in district West II'.  

Meer over dit onderwerp:
AMATEURVOETBAL KNVB
Deel dit artikel: