Filmhuis Den Haag gaat filmeducatie aanbieden in heel Zuid-Holland

DEN HAAG - In Filmhuis Den Haag worden jaarlijks meer dan 17.000 Haagse scholieren door jonge filmmakers opgeleid in film maken en film kijken. Met de start van een zogenoemde filmeducatiehub als regionaal knooppunt kan het filmhuis de filmeducatie, in samenwerking met andere organisaties, nu uitrollen over heel Zuid-Holland. Op deze manier hoopt het nog meer scholieren te bereiken dan nu het geval is.

De filmeducatiehub is een landelijke pilot die mogelijk gemaakt wordt met steun van het Nederlands Filmfonds. Het Filmhuis Den Haag krijgt hiervoor in het opstartjaar een bedrag van 300.000 euro. Daarbij wordt behalve met scholen ook samengewerkt met organistaties als het International Film Festival Rotterdam, het Leiden International Film Festival en het Movies That Matter Festival. Ook wordt er samengewerkt met filmtheater LUX Nijmegen (die een hub opzet in Gelderland) en EYE Filmmuseum in Amsterdam (dat landelijk filmeducuatie coördineert).

Behalve filmeducatie wil het Filmhuis Den Haag ook een podium bieden voor Haagse filmmakers. Zo vond hier het afgelopen weekend de tweede editie van het ROOTS film Festival plaats. Daarbij werden maar liefst 25 films van de meest uiteenlopende Haagse filmmakers vertoond: van jong tot oud en met diverse achtergronden, van documentaire tot fictie tot kortfilm.