Vijf agenten omringen Poolse verdachte van kamikazerit bij zitting

DEN HAAG - De Haagse rechtbank heeft donderdag geen risico's genomen bij een zitting tegen de Poolse verdachte van een kamikazerit in februari over de A12. Vijf agenten omringden de opstandige verdachte in de rechtszaal en zijn tolk werd op afstand gehouden.

Ter hoogte van Bunnik was de 23-jarige man volgens het Openbaar Ministerie (OM) op zaterdagmiddag 9 februari betrokken bij een verkeersongeval op de A12. Daarna zou hij van Bunnik tot Den Haag met een snelheid van 175 kilometer over de snelweg zijn geraasd.

De kamikazerit en achtervolging zijn door de politie gefilmd. Hij probeerde een politieauto die naast hem kwam rijden te rammen. Agenten moesten vol op de rem trappen om een aanrijding te voorkomen. Met zijn hand maakte de Poolse man een schietgebaar naar de politiemensen in de achtervolgende auto's.

Klem tussen andere auto's

Agenten probeerde verschillende malen de zwarte Volkswagen van de Pool klem te rijden, maar hij maakte zich steeds uit de voeten. Hij scheurde daarbij gedeeltelijk over afritten, om dan weer over de hoofdrijbaan weg te stuiven. Andere weggebruikers haalde hij rechts in. Bij de Utrechtsebaan in Den Haag reed hij zich uiteindelijk klem tussen de andere auto's.

Donderdag verscheen de Poolse verdachte voor een zogenaamde pro-formazitting bij de Haagse rechtbank. Hij werd in de rechtszaal door vijf agenten omringd, omdat hij volgens de rechter opstandig kan zijn. De tolk, die normaal dicht naast een verdachte zit, moest op veilige afstand blijven van de Pool.

Schietgebaar naar agenten

De Pool is aangeklaagd voor een poging om twee agenten die naast hem reden op de A12 van het leven te beroven, met zijn rampoging. Daarnaast zou hij zich, door met zijn hand een schietgebaar te maken naar de politiemensen, schuldig hebben gemaakt aan een doodsbedreiging.

Tijdens de zitting slaakte de Poolse verdachte enkele onverstaanbare kreten. Aan het eind zei hij alleen 'rustig' in het Pools. Het is niet duidelijk of de man lijdt aan psychische stoornissen.

Binnen drie maanden is de volgende zitting. Dan wordt de zaak waarschijnlijk inhoudelijk behandeld.

Deel dit artikel: