West Wekker: opening station Lansingerland-Zoetermeer en uitspraak moord Cherno

Er is drie jaar gewerkt aan het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer.
Er is drie jaar gewerkt aan het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. © Omroep West
DEN HAAG - Goedemorgen! Station Lansingerland-Zoetermeer wordt vrijdag officieel geopend door staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Verder doet de rechter uitspraak over een fatale steekpartij in Leiden waarbij vorig jaar de 28-jarige Cherno om het leven kwam.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De officiële opening van station Lansingerland-Zoetermeer. Zaterdag kan iedereen het nieuwe station komen bekijken tijdens de open dag. Vanaf zondag wordt het station volledig in gebruik genomen. De bouw van het station kostte 75 miljoen euro en duurde drie jaar. Je ziet er meer over in de Westdoc Station Lansingerland.          
  • De rechter doet vrijdag uitspraak in de zaak van de 28-jarige Cherno die op 7 juli werd doodgestoken in Leiden. Dat gebeurde op een galerij van een flat op het Jacques Urlusplantsoen. Verdachte is de 25-jarige Abraham A. die het slachtoffer vijf keer met twee grote vleesmessen heeft gestoken. Het Openbaar Ministerie heeft negen jaar cel en tbs geëist.
  • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vrijdagmiddag aanwezig bij de viering van honderd jaar Algemeen Kiesrecht in de Ridderzaal in Den Haag. De Tweede Kamer staat met diverse activiteiten het hele jaar stil bij dit honderdjarig bestaan. Tijdens het programma op 17 mei met het thema 'Ik stem voor vertellen verhalen, filmpjes en muziek over het algemeen kiesrecht en de betekenis daarvan. Het publiek bestaat deels uit inwoners uit alle provincies die op diverse manieren een actieve bijdrage leveren aan onze democratie. Eerdere activiteiten in het kader van de viering waren onder andere de onthulling van het borstbeeld van Suze Groeneweg en een open dag van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal.

Het
: Het wordt overwegend bewolkt met plaatselijk enige regen. Ook is er een matige oostenwind. Het wordt opnieuw ongeveer 16 graden.  


Beeld: MeteoGroup
Ga je vandaag met de auto op pad? Check dan hier de files.
En dit moet je ook nog weten:
  • Groep de Mos/Hart voor Den Haag gaat voortaan door het leven als Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar maakte de naamswijziging donderdag officieel bekend tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Dubbelaar: ‘Het lijkt een kleine verandering maar het is belangrijk voor ons.'
  • Koning Willem-Alexander heeft donderdagavond als verrassing een iftarmaaltijd bezocht voor bewoners van de Haagse wijk Transvaal in buurthuis Mandelaplein. Dat deed hij na zonsondergang, waarin moslims tijdens de ramadan het vasten mogen breken.
  • Waar moet je deze zomer zijn voor foodtruckfestivals en andere eetfestijnen in de regio? We hebben een lijst voor je gemaakt. Let op: niet alle festivals zijn gratis toegankelijk.

Vanavond op TV West
:

TV West Sport trapt het sportweekend af op vrijdagavond! Met het laatste nieuws van ADO Den Haag, veel prominente gasten in de studio en reportages en portretten uit de regionale sportwereld. Elke vrijdag vanaf 17.00 uur en elk uur herhaald.