Koning Willem-Alexander bezoekt iftar in Haagse wijk Transvaal

'S-GRAVENZANDE - Koning Willem-Alexander heeft donderdagavond als verrassing een iftarmaaltijd bezocht voor bewoners van de Haagse wijk Transvaal in buurthuis Mandelaplein. Dat deed hij na zonsondergang, waarin moslims tijdens de ramadan het vasten mogen breken.

In aanwezigheid van de koning zijn - traditiegetrouw tijdens de iftar, die stipt om 21.38 uur begon - onder andere melk, dadels en harirasoep geserveerd. Met vlees, zo wenste hij. Willem-Alexander sprak met buurtbewoners over hun wijk en de betekenis van het buurthuis voor hen. Een groep jongeren gaf tijdens de ontmoetingsavond een presentatie. Twee van hen doen mee met het een project van buurthuis Mandelaplein, dat zich samen met scholen in de buurt richt op mentale weerbaarheid van meisjes.

Elk jaar organiseert het 46 jaar oude buurthuis een ontmoetingsavond rondom de iftarmaaltijd voor bewoners van de wijk, vrijwilligers en andere betrokkenen. Daarbij kunnen ze kennismaken met buren, maar ook geïnspireerd worden om samen met anderen deel te nemen aan activiteiten of om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

'Die had ik nog nooit gezien'

Aangezien het koninklijk bezoek niet was aangekondigd, reageerden velen verrast. Voor de 14-jarige Ilyas was het wel even schrikken. 'Ineens zag ik allemaal camera's en toen kwam de koning binnen. Die had ik nog nooit gezien.'

Yassine ontmoette de koning al eerder, drie jaar geleden in de Schilderswijk. 'Hij wist het allemaal nog', reageerde Yassine verbaasd. 'Het is leuk dat hij nu hier is.' Dat vindt ook de 24-jarige Ayoub. 'Heel gaaf dat ie ineens naast je zit.' Na een groepsfoto en een groot applaus verliet Willem-Alexander het buurthuis. 'Willem, Willem', schreeuwden de aanwezigen.

LEES OOK: