Dreigende financiële tekorten in Den Haag

DEN HAAG - Den Haag krijgt mogelijk te maken met financiële tekorten die kunnen oplopen van 6,6 miljoen euro in 2019 tot 18,4 miljoen in 2021. Dat staat in de voorjaarsnota die het college donderdagavond heeft gepresenteerd.

Oorzaak van de dreigende tekorten zijn volgens het Haagse stadsbestuur de stijgende kosten van de zorg door een groeiende vraag naar jeugd- en ouderenzorg. Bovendien krijgen gemeenten minder geld van het Rijk voor het Gemeentefonds en brengt de groei van de stad de komende jaren een stijging van kosten met zich mee, zoals voor beheer, onderhoud en dienstverlening.

'Wij staan voor een aanzienlijke financiële opgave, waarbij ruimte moet worden gevonden om de tekorten op te lossen én om te blijven investeren in de stad', zegt wethouder Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos). Volgens hem zijn daarvoor mogelijkheden binnen de afspraken in het coalitieakkoord.

Oproep

Guernaoui doet wel een dringende oproep aan het kabinet. Dat moet volgens hem bijspringen om de tekorten op de jeugd- en ouderenzorg in te lopen. Guernaoui: 'We doen er al het mogelijke aan om de stijgende kosten als gemeente op te vangen en de kwaliteit van de zorg te behouden. Dit doen we samen met zorgaanbieders waar we goede afspraken mee maken. Tegelijk hebben we het kabinet keihard nodig om de tekorten te dichten.'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) luidde vorige week de noodklok bij het Rijk vanwege de oplopende tekorten bij gemeenten op de jeugdzorg. De VNG schreef een open brief aan het kabinet namens alle gemeenten.

'Heel droevig nieuws'

Fractievoorzitter Martijn Balster van de PvdA in de Haagse gemeenteraad ziet grote bezuinigingen aankomen. 'Het stadsbestuur gaat nog meer bezuinigen op zorg, welzijn en jeugd als rijksoverheid het gat van 40 miljoen niet dicht. Dat staat in de vandaag verschenen voorjaarsnota stadsbestuur', twittert Balster. 'Heel droevig nieuws. Opnieuw dreigen bezuinigingen op ouderen en kinderen.'

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG VOORJAARSNOTA MARTIJN BALSTER
Deel dit artikel: