Negen jaar cel en tbs voor doodsteken vader van vijf kinderen

Verdachte Abraham A. | Tekening: Theresa Hartgers
Verdachte Abraham A. | Tekening: Theresa Hartgers
'S-GRAVENZANDE - De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag negen jaar cel en tbs opgelegd aan Abraham A. voor het doodsteken van de 28-jarige Cherno. Dat gebeurde 7 juli 2018 op een galerij van een flat op het Jacques Urlusplantsoen in Leiden. A. stak het slachtoffer vijf keer met twee grote vleesmessen.
De fatale steekpartij was het gevolg van een ruzie tussen Cherno en de verdachte. Bij A. sloegen de stoppen door toen het slachtoffer zijn moeder beledigde. Alles werd vastgelegd op haarscherpe camerabeelden.
Twee weken geleden betuigde A. spijt, tijdens de zitting: 'Ik heb vijf kinderen vaderloos gemaakt. Een zoon, broer en vriend afgenomen.' De rechtbank vindt de dood van Cherno extreem gewelddadig en gruwelijk. 'Hij heeft nog gerend voor zijn leven, terwijl de verdachte hem achtervolgde. Alleen een langdurige gevangenisstraf past daarbij', schrijft de rechtbank.
'Gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar'
A. werd na zijn aanhouding onderzocht door psychiaters en psychologen. Daaruit bleek dat hij problemen had met beheersing van zijn woede, daarom adviseerden zij een vorm van tbs. Ook omdat zij de kans op herhaling groot achtten. Ook het Openbaar Ministerie erkende dat A. gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar is. Volgens de rechtbank was er geen sprake van zelfverdediging.
A. is al vaker in aanraking geweest met justitie. Zo werd hij twee keer veroordeeld tot een celstraf voor een diefstal met geweld. In 2016 knipte hij zijn enkelband door, sinds die tijd was van de radar van de politie.