CU & SGP gaat verkennende gesprekken voeren met FvD, VVD, CDA

DEN HAAG - Forum voor Democratie, VVD en CDA in Zuid-Holland gaan met ChristenUnie & SGP verkennende gesprekken voeren. Dat hebben de partijen vrijdagavond bekendgemaakt aan Omroep West.

Voor de gecombineerde fractie ChristenUnie & SGP is het van groot belang dat de formatiegesprekken worden gestart vanuit hetzelfde gezamenlijk vertrekpunt, schrijven de vier partijen. Daarom zal de tekst van de 'nadere inhoudelijke verkenning op hoofdlijnen' - het akkoord waar FvD, VVD en CDA twee weken lang aan hebben gewerkt - niet de basis zijn voor de verkennende gesprekken met de ChristenUnie & SGP.

Exact een week geleden zei CU & SGP nog dat aanschuiven bij een 'bestaand blok' nooit een optie is geweest en dat de partijen er goed aan zouden doen hun inhoudelijke verkenning van tafel te halen. Deze inhoudelijke verkenning is dus terug in de lade gestopt, waardoor deze volgende stap mogelijk is geworden.

Vier zetels nodig

Forum voor Democratie, VVD en CDA hebben gezamenlijk 25 van de 55 zetels. Dat betekent dat de partijen nog vier zetels nodig hebben om een meerderheidscoalitie te smeden. De gecombineerde fractie ChristenUnie & SGP, GroenLinks, D66, PvdA en PVV komen ieder in aanmerking, op basis van hun aantal zetels.

Bij deze verkennende gesprekken zullen de vier fracties op korte termijn bezien of er op voorhand geen sprake zal zijn van breekpunten. Deze gesprekken worden vanaf komende week gevoerd. Als deze succesvol blijken, dan kunnen de partijen met de formatie starten.

LEES OOK: Provinciebestuurder Zuid-Holland stapt op

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG PROVINCIE ZUID-HOLLAND
Deel dit artikel: