Nieuwe behandelmethode Reinier de Graaf ziekenhuis helpt patiënten sneller herstellen

Door de ERAS-methode liggen patiënten gemiddeld 2,5 dag korter in het ziekenhuis.
Door de ERAS-methode liggen patiënten gemiddeld 2,5 dag korter in het ziekenhuis. © Reinier de Graaf ziekenhuis
DELFT - Patiënten met darmkanker die behandeld worden volgens de ERAS-methode (Enhanced Recovery After Surgery) hebben minder complicaties, herstellen sneller en liggen gemiddeld 2,5 dag korter in het ziekenhuis. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het Delftse Reinier de Graaf ziekenhuis, dat meer gebruik wil gaan maken van de methode.
Zorgverleners van Reinier de Graaf zetten de ERAS-methode op verschillende momenten voorafgaand, tijdens en na een darmoperatie in. Zo worden patiënten gestimuleerd om zo fit mogelijk de operatie in te gaan zodat het herstel daarna beter verloopt. Dit kan onder meer door (tijdelijk) te stoppen met roken en drinken van alcohol of door goed en gezond te eten en meer te bewegen.
Daarnaast richten de chirurgen zich op het beperken van weefselschade, door bijvoorbeeld de insnijding zo klein mogelijk te houden. De anesthesiologen hebben een belangrijke rol in het optimaliseren van pijnstilling, vochtbeleid en het niet misselijk zijn na de operatie. Na de operatie wordt de patiënt door de afdeling en de fysiotherapeuten gestimuleerd om snel weer in beweging te komen om zo het herstel te bevorderen.

2,5 dag korter in het ziekenhuis

Sinds december 2018 zet het Reinier de Graaf ziekenhuis de ERAS-methode in bij darmoperaties. Hierdoor liggen patiënten gemiddeld 2,5 dag korter in het ziekenhuis en is het aantal patiënten dat zich na de operatie misselijk voelt met 40 procent gedaald. Ook is het aantal patiënten dat binnen 12 uur na de ingreep mobiel is, gestegen van 44 procent naar 93 procent.
Wat er volgens coördinator Dick Cornelisse zo nieuw is aan ERAS, is dat er gewerkt wordt met een multidisciplinair team. 'De chirurg, anesthesist, verpleegkundige, diëtist en fysiotherapeut overleggen samen en leggen resultaten vast. Zo kunnen we snel bijsturen als het nodig is en onze patiënten de allerbeste zorg geven. 'Vanwege de goede resultaten wil het Reinier de Graaf de methode binnenkort ook gaan inzetten bij andere specialismen, zoals urologie en gynaecologie.

LEES OOK: Waar staat het schoonste openbare toilet van Nederland?