Hooikoortspiek van een maand start komend weekend

LEIDEN - Volgens het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) komt er een maand van ellende aan voor mensen met hooikoorts. Het academisch ziekenhuis zegt dat het hooikoortsseizoen rond 25 mei begint en dat vanaf eind juni de overlast langzaam afneemt.

Komend weekend ligt de temperatuur tussen de zeventien en twintig graden. Daarnaast is het het grootste gedeelte van het weekeinde droog. Hierdoor loopt de concentratie graspollen in de lucht sterk op, zegt het LUMC.

De hoogste concentratie graspollen wordt aan het einde van mei tot begin juni verwacht. Ongeveer zeventig procent van de naar schatting drie miljoen hooikoortspatiënten blijkt gevoelig te zijn voor graspollen. De kans op hooikoortsklachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot.

Koude meimaand

Uit metingen van het LUMC  blijkt dat de concentratie graspollen in de lucht de afgelopen weken nog relatief laag was. Dit komt mede door de koude meimaand. Wel kwamen er sinds half april graspollen in de lucht voor, alleen niet in grote hoeveelheden.

LEES OOK: Rooie oogjes, maar niet door gebrek aan slaap; vroeg begin van hooikoortsseizoen

Meer over dit onderwerp:
HOOIKOORTS LUMC
Deel dit artikel: