Westland gaat voor noodhuisvesting arbeidsmigranten

Gemeente Westland
Gemeente Westland © Omroep West
WESTLAND - Omdat het tekort aan bedden voor arbeidsmigranten in Westland inmiddels heel hoog is opgelopen, heeft het Westlandse college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten dat tuinders onder voorwaarden tijdelijke huisvesting mogen realiseren op glastuinbouwgrond. Daarmee gaat Westland in op het verzoek van Glastuinbouw Westland en ondernemersorganisatie VNO-NCW voor noodhuisvesting op korte termijn.
In totaal zijn er in de komende jaren zeker tweeduizend bedden nodig voor de in Westland werkende arbeidsmigranten. Omdat de realisatie van diverse wooncomplexen nog wel een tijdje op zich laat wachten, heeft het college besloten om zich daarnaast te richten op zeer tijdelijke huisvesting, van maximaal twee tot drie jaar. Hierbij wordt onder meer gedacht aan het plaatsen van zogeheten portocabins, meldt mediapartner WOS.
Afgesproken is dat Glastuinbouw Westland met een lijst van mogelijke locaties komt. Die moeten zich bevinden op glastuinbouwgebied, want gemeentelijke grond komt niet in aanmerking. Bovendien moet de relatie tussen huurder en verhuurder zodanig worden vormgegeven dat er geen afhankelijkheidsrelatie kan ontstaan. Ook moet er dag en nacht toezicht en beheer zijn en moet een en ander verkeerstechnisch kunnen.

Ontheffing

Het college is van plan om op 9 juli, maar uiterlijk 16 juli, een besluit te nemen over aanvragen voor ontheffing op het bestemmingsplan voor een periode van maximaal drie jaar. Die aanvragen kunnen tot en met 31 mei worden ingediend.