Grote antiterreuroefening in Keukenhof: 'Focus gericht op samenwerking'

LISSE - In de Keukenhof in Lisse werd woensdag een grote antiterreuroefening gehouden. Er werd een terreursituatie nagespeeld met doden en veel gewonden. Aan de oefening deden de politie, de brandweer en ambulancediensten mee.
Rond 8:30 uur vanochtend kreeg de politie een melding van een ongeval binnen, maar al snel bleek er meer aan de hand: een aanslag. De agenten die op de melding af kwamen, wisten dat alleen in eerste instantie niet.
'We hadden vandaag een vakmanschapdag gepland. Dus dat houdt in dat we onze vakmanschap gaan trainen. De agenten zullen daarom wel gedacht hebben dat er iets ging gebeuren, maar dit scenario is heel goed geheim gehouden', legt Monique Blom uit, teamchef van politie Bollenstreek-Noord.

Figuranten

Om de oefening zo realistisch mogelijk te laten verlopen, werden tientallen figuranten ingezet. De voorbereidingen waren al sinds de zomer van vorig jaar bezig. Na afloop was Blom dan ook wel een beetje trots op haar team. 'Als ik zie dat er collega's beschoten worden, maar toch het park op gaan. Niet bevriezen en toch hun werk doen, dan kan ik daar alleen maar trots op zijn.'
Bloemenpark Keukenhof sloot drie dagen geleden de deuren en kan daarom worden gebruikt als oefenlocatie. De terrorisme-oefening duurde een groot deel van de dag. Omwonenden merkten niet veel van de actie, aangezien het terrein besloten is.