Minder geheimhouding over renovatie van Binnenhof

© Maarten Brakema
DEN HAAG - Het kabinet gaat veel meer informatie delen met de Tweede Kamer over de ingrijpende renovatie van het Binnenhof in Den Haag. Onder de volksvertegenwoordigers is veel onrust en twijfel ontstaan over de aanpak van het 475 miljoen euro kostende project.
De Kamer eiste meer openheid en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) komt hieraan tegemoet. Hij zal het beleid op het vlak van de geheimhouding 'drastisch aanpassen', schrijft hij aan de Kamer. Alleen als het gaat om veiligheid, commerciële vertrouwelijkheid en bescherming van personen is openbaarmaking niet mogelijk.
De Kamerleden vrezen dat de kosten uit de hand gaan lopen. Knops belooft meer inzicht te geven in de financiën. Hij zal de Kamer twee keer per jaar op de hoogte stellen in een voortgangsrapportage. Voor 1 juli zal de Kamer het voorlopige ontwerp krijgen.
Tweede architect
Een ander punt van zorg voor de Kamer is het feit dat er een tweede architect voor het project is aangetrokken. Knops gaat met architectenbureau OMA, dat in eerste instantie de opdracht kreeg, en de nieuw aangetrokken architect Pi de Bruijn overleggen over 'nadere taakafbakening en samenwerking'.
Het is onduidelijk hoe OMA zal reageren als het contract wordt opengebroken om De Bruijn verantwoordelijk te maken voor een deel van de renovatie. Als het tot een rechtszaak komt, loopt het Rijk naar verwachting aanmerkelijk grote risico's. Dan gaat de renovatie langer duren en aanzienlijk meer kosten. De Bruijn heeft nog niet definitief ja gezegd op het aanbod van Knops.