Verdachte die twee mensen zou hebben neergestoken bij hockeyclub naar Pieter Baan Centrum

DEN HAAG - De 41-jarige Hagenaar Tadeusz C., die op 6 februari twee mensen zou hebben neergestoken in de buurt van hockeyclub Klein Zwitserland in Den Haag, moet naar het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechter woensdag bepaald.
Een van de slachtoffers, een 17-jarige jongen, was aanwezig in de rechtszaal. Hij werd in zijn arm gestoken in de fietsenstalling van de hockeyclub in de buurt van de Van Alkemadelaan. Kort daarvoor zou de verdachte een hardloper hebben aangevallen en een man hebben bedreigd. Ook zou hij op weg naar zijn huis in Scheveningen een andere man hebben bedreigd met een mes.
Volgens de officier van justitie is een ziekelijke stoornis bij C. niet uitgesloten. Daarom wil justitie een verplichte opname in het Pieter Baan Centrum. Volgens de officier vertellen getuigen verschillende verhalen over de verdachte. De huisbaas van C. vertelde dat hij zich netjes voordoet, maar opeens om kan slaan. Hij zou ook gedreigd hebben zijn huisbaas neer te steken.

Verplichte opname

C. werkte bij het Rode Kruis. Een collega vertelde dat hij juist behulpzaam en aardig is, kwetsbaar en lief en onzeker. De politie doorzocht het huis van C. na zijn aanhouding. Het was vervuild en verwaarloosd. In het huis werden notitieboekjes met aantekeningen gevonden. 'Die geven de indruk van een zichzelf gekeerde persoon', zegt de officier. 'Soms poëtisch, soms minder samenhangend.'
De advocaat van de verdachte wilde niet dat C. verplicht werd opgenomen. C. reageerde: 'Onder systematische psychische druk zal ik me blijven beroepen op mijn zwijgrecht.' De rechter vindt een opname noodzakelijk om meer te weten te komen over zijn psyche. Op 17 juli gaat de zaak verder.