Vestia gaat 10.000 huizen verkopen

Kantoor van Vestia in Den Haag
Kantoor Vestia in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Woningcorporatie Vestia gaat 10.000 huizen verkopen. Het gaat om het woningbezit in zes gemeenten, waaronder Westland, Zuidplas en Pijnacker-Nootdorp. Het is de bedoeling dat andere (lokale) corporaties de woningen overnemen.
Vestia heeft nog altijd geld nodig. Het bedrijf raakte in 2012 in de problemen doordat de financieel directeur verplichtingen was aangegaan die leidden tot een schuld van bijna drie miljard euro. De andere woningcorporaties in Nederland moesten bijspringen. Dankzij onderhandelingen met de betrokken banken kon een faillissement worden voorkomen.
Om de schulden af te lossen, moet Vestia nog altijd woningen verkopen. In de eerste jaren na de crisis gebeurde dat mondjesmaat, nu de huizenprijzen weer gestegen zijn is het een beter moment om te verkopen.

'Aflossen van leningen te duur'

'Sinds 2015 verkocht Vestia niet meer op grote schaal, omdat aflossen van leningen door de lage rente te duur was. De afgelopen jaren is de marktwaarde van het vastgoed flink gestegen. Verkopen en vervroegd aflossen van leningen dragen nu wel bij aan financieel herstel', zo stelt het bedrijf in een persbericht.
Vestia vervolgt: 'Eind april 2019 hief de saneerder, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), de verkoopstop voor complexmatige verkoop op. De verkoop moet plaatsvinden tegen minimaal de marktwaarde in verhuurde staat.'

Verbetering voor volkshuisvesting

Overdracht van de huizen in de betreffende gemeenten moet ook tot verbeteringen leiden voor de volkshuisvesting. 'Vestia concludeerde samen met de betreffende gemeenten en de daar actieve woningcorporaties dat de volkshuisvestelijke opgave te groot is voor Vestia alleen. Door de verkoop kan een andere corporatie wel de gewenste bijdrage leveren.'
In 2020 moet de verkoop van de huizen zijn afgerond. Vestia gaat zich concentreren op de woningen die het bezit in Den Haag, Delft, Zoetermeer en Rotterdam.

LEES OOK: